تفاوت نماینده املاک با دلال چیست؟

ریشه کلمه دلال ، دال است ، که به دلیل و علت برمیگرده
به بیان ساده تر،معنی دلال اینطوری بیان میشه ؛کسی که با اطلاعات و راهنماییش روند انجام معامله رو تسهیل میکنه.  طبق ماده ۲۳۶قانون تجارت،دلال می‌تواند در رشته های مختلف دلالی نموده و شخصا نیز تجارت کند.

دلالی در شغل املاک به این صورته که فرد با دلالت بر اطلاعات و برهان و دلیل موثق،که در کنارش فن مذاکره و حفظ آرامشم میتونه تاثیر گذاره باشه،روند انجام معامله بین خریدار و فروشنده و یا موجر و مستاجر رو آسونتر میکنه.دلال شخصی است که در ازای اجرت، واسطه‌ی انجام معامله می‌شود. یا برای کسی که می‌خواهد معامله‌ای انجام بدهد، طرفِ معامله پیدا می‌کند. همان‌طور که می‌دانیم برای انعقاد یک قرارداد، اراده‌ی طرفین قرارداد بسیار حائز اهمیت است و آنچه که سبب بسته شدن یک قرارداد می‌شود، اراده‌ی طرفین آن است.

۱. همان‌طور که اشاره شد، دلال برای انجام فعالیت دلالی باید پروانه و مجوز داشته باشد. حال اگر دلالی بدون داشتن پروانه‌ دلالی کند، عمل او باطل نیست و همچنان مستحق دریافت اجرت عمل خود هست.

۲. برای اینکه برای دلال پروانه‌ی دلالی صادر شود، شرایطی لازم است. مثل، سپردن وثیقه، ضمانت‌نامه یا دادن وجهی تحت عنوان وجه‌الضمان که به نظر می‌رسد نوعی ضمانت برای حسن انجام عمل دلال است و می‌تواند نوعی وثیقه برای طلبکاران شخص دلال در راستای آن معامله باشد.

تفاوت نماینده املاک با دلال چیست؟

تفاوت نماینده املاک با دلال چیست؟

دلال به خاطر وساطت در معامله و در ازای آن اجرت دریافت می‌کند که به آن کمیسیون یا حق دلالی گفته می‌شود. دلال در حالتی مستحق دریافت این پول است که اولا معامله‌ی صورت‌گرفته از نوع معاملات باطل و ممنوعه و نامشروع مثل خریدوفروش مواد مخدر نباشد. ثانیا معامله با واسطه‌گری او تمام شده باشد. یعنی کلیه‌ی عملیات و مراحل لازم برای انعقاد معامله طی شده و معامله به‌طور کامل بسته شده باشد. این حق‌الزحمه یا از طریق قرارداد خصوصی بین دلال و طرفی که به او رجوع کره است تعیین می‌شود یا طبق تعرفه‌ی رسمی‌ای که اعلام شده است. اگر تعیین حق‌الزحمه طبق توافق خصوصی طرفین باشد نمی‌تواند از تعرفه‌ی رسمی بیشتر باشد.

دلال صرفا مستحق دریافت حق‌الزحمه یا حق دلالی است و مخارج و هزینه‌های معامله اصولا به عهده‌ی خود طرفین است. مگر اینکه در قرارداد دلالی شرط شده باشد که مخارج و هزینه‌ها با دلال باشد یا اینکه عرف تجاری محل انعقاد معامله هزینه‌ها و مخارج را به دلال تحمیل کند.

نکته‌ی آخر اینکه، از آن جایی که دلال خود تاجر محسوب می‌شود مکلف به نگهداری از دفاتر تجاری است، باید دفتری جداگانه برای انجام فعالیت‌های دلالی خود نیز داشته باشد.