معاملات فضولی

معامله فضولی معامله‌ای است که توسط شخصی به نام فضول و بدون اذن و رضایت مالک انجام می‌شود. در این معامله، فضول، خود را به جای مالک معرفی می‌کند و با طرف مقابل معامله انجام می‌دهد.

معامله فضولی به طور کلی باطل است، مگر اینکه مالک آن را بعداً تنفیذ کند. تنفیذ به معنای رضایت مالک به معامله انجام شده توسط فضول است. اگر مالک معامله را تنفیذ کند، معامله صحیح و نافذ می‌شود.

در برخی موارد، معامله فضولی حتی بدون تنفیذ مالک نیز صحیح است. این موارد عبارتند از: معاملاتی که به نفع مالک انجام شده باشند. معاملاتی که برای رفع فوریت و جلوگیری از ضرر و زیان مالک انجام شده باشند. معاملاتی که توسط ولی قهری یا اوصیاء برای مولی علیه یا صغیر و مجنون انجام شده باشند.

اگر قصد خرید باغ در اصفهان را دارید، کافیست با املاک سپاهان تماس بگیرید. در این صورت، مالک و طرف مقابل معامله، تمامی حقوق و تعهدات ناشی از عقد را دارا خواهند شد. اگر مالک معامله را تنفیذ نکند، معامله باطل می‌شود و از بین می‌رود. در این صورت، طرف مقابل معامله می‌تواند از فضول مطالبه خسارات کند.

فعالیت در بازار مشاورین املاک گستره وسیعی را شامل می‌شود. اصطلاحات و کلمات به کار رفته در این شغل بسیار متنوع است. یکی از این اصطلاحات که بسیار ناشناخته و غیر متعارف است، اصطلاح معاملات فضولی است.

در واقع به معامله ملکی که به وسیله شخصی غیر از مالک ملک انجام شود، معامله فضولی گفته می‌شود. در این تعریف شخصی که بدون رضایت مالک و یا داشتن اختیار و وکالت از مالک، ملک وی را به فروش برساند، فضول گفته می‌شود.

حقیقتا این معامله نوعی سوءاستفاده از دیگران بوده و معامله درست و صحیحی نیست، چرا که رضایت مالک برای انجام خرید و فروش ملک، که یکی از شرایط صحت معامله است، حاضر نبوده و این معامله از لحاظ قانونی اعتبار نخواهد داشت.

حتما باید قبل از خرید و فروش ویلا، باغ، زمین در اصفهان با مشاور املاک مجرب و حرفه ای مشورت کنید، املاک سپاهان در زمینه خرید ویلا در اصفهان و خرید و فروش باغ و زمین در شرق اصفهان و اجاره ویلا در اصفهان در خدمت شما هموطنان عزیز است.

معاملات فضولی

زمانی که شخصی بدون اطلاع و رضایت مالک ملک او را به فروش برساند، معامله فضولی است. در واقع در این معامله فضولی بدون رضایت مالک در یک عمل حقوقی، ملک وی را به فروش می‌رساند.‌
در این موارد شخص خریدار مورد کلاهبرداری و سوءاستفاده قرار گرفته و هیچگونه حقی درباره ملک خریداری شده ندارد. افراد سودجو برای بهره برداری مالی از ملک دیگران اقدام به انجام معاملات فضولی می‌کنند.

معامله فضولی چیست؟
معاملات فضولی سه حالت تاثیرگذاری دارد. معامله صحیح و درست، معامله غلط و باطل و معامله نافذ. از آنجا که معامله فضولی بدون رضایت شخص مالک انجام شده در هر صورت این معامله خالی از اشکال نیست.

از موارد ابطال معاملات فضولی می‌توان به باطل شدن وکالت‌نامه شخص وکیل یا منقضی شدن زمان وکالت نامه اشاره کرد. در معامله فضولی نافذ، معامله درست بوده، ولی ایراد و نقصی وجود دارد، که در صورت برطرف شدن آن معامله می‌تواند درست و قانونی باشد.

انواع معامله فضولی

معامله تملیکی: در این معامله شخص فضول بدون اطلاع صاحب ملک از انجام معامله ملک وی را به فروش می‌رساند. در واقع شخص ادعا مالکیت ملک را نموده و آن را به فروش می‌رساند. به این معامله فضولی معامله تملیکی گفته می‌شود.

معامله فضولی عهدی: در این نوع معامله شخص فضول از طرف مالک متعهد می‌شود و ملک را به فروش می‌رساند.‌ در واقع شخص فضول تعهد می‌دهد، که ملک را از جانب مالک به فروش می‌رساند.‌ به این نوع معامله، معامله فضولی عهدی گفته می‌شود.
در انجام معامله فضولی چند دسته افراد نقش دارند. اول شخص فضول که اقدام به فروش ملک دیگری بدون داشتن رضایت و اطلاع مالک می‌کند. در واقع شخص فضول همان کلاهبردار ملکی است، که از خریدار و فروشنده کلاهبرداری می‌کند.

حتی اگر شخص فضول بتواند معامله را انجام دهد، این معامله به هیچ وجه صحیح قانونی نمی‌باشد و خریدار و فروشنده در هر زمان می‌توانند برای احقاق حقوق خود از طریق مراجع قانونی اقدام نمایند.
نفر دوم شخص مالک است که ملک وی بدون رضایت و اطلاع وی به فروش رسیده است. رضایت مالک شرط اساسی در صحت معامله انجام شده است.

انواع معامله فضولی

معامله فضولی به دلیل عدم اطلاع و رضایت شخص مالک معتبر نبوده و مالک می‌تواند برای احقاق حقوق خود اقدام نماید. توجه داشته باشید، از آنجا که این معامله از اساس باطل است، هیچ تاثیری نداشته و هیچ تکلیفی بر عهده مالک در قبال خریدار نیست.

تنها در صورتی خرید و فروش ملکی انجام شده معتبر و نافذ است، که مالک در جریان انجام معامله رضایت و اطلاع داشته باشد. مشاور املاک شخص دیگری است که در انجام معامله فضولی نقش دارد.

چنانچه شخص مشاور از نارضایتی و بی‌اطلاعی مالک اطلاع داشته باشد، در جریان سوءاستفاده انجام شده مقصر بوده و در جریان کلاهبرداری شریک محسوب می‌شود.

چنانچه مشاور املاک از این قضیه بی اطلاع بوده باشد، مجرم و مقصر محسوب نشده و وی نیز مورد سوءاستفاده شخص فضول قرار گرفته است.
در اکثر موارد مشاورین املاک از این قضیه بی اطلاع بوده و شخص فضول از آنها و دفتر مشاور املاک سوءاستفاده نموده است.

حتما برای انجام معاملات به مشاور املاک باتجربه مراجعه کنید. با مراجعه به مشاوران مجرب جلوی خیلی از کلاهبرداری ها و سوءاستفاده ها گرفته می شود. اگر قصد خرید و فروش ویلا، باغ، زمین در شرق اصفهان را دارید، با شماره ۰۹۱۳۳۲۰۲۶۳۶ تماس بگیرید.
شخص خریدار در جریان معامله فضولی اصیل نامیده می‌شود. شخص اصیل کسی است، که با فرد فضول وارد معامله شده و مورد سوءاستفاده و کلاهبرداری قرار گرفته است.

در واقع از آنجا که معامله فضولی برای شخص خریدار یا اصیل حقی ایجاد نمی‌کند، شخصی که مورد کلاهبرداری و سوءاستفاده قرار گرفته است، شخص اصیل است. وی برای احقاق حقوق خود باید به مراجع قانونی مراجعه نماید.

نکات مهم در معاملات فضولی

۱. در جریان معامله فضولی اگر شخص مالک حاضر باشد، ولی در جریان انجام معامله صحبت نکند و رضایت خود را از انجام معامله ابراز ننماید، به معنی موافقت فروشنده و رضایت وی نمی‌باشد.

نکات مهم در معامله فضولی
خریدار باید رضایت مالک را را به صورت شفاهی و کتبی به دست آورده و از راضی بودن وی اطلاع به دست آورد. دلیل این امر می‌تواند اجبار مالک برای حضور در روند معامله باشد. مالک باید بدون اجبار در هنگام انجام معامله حاضر شده و رضایت خود را اعلام نماید.
توجه داشته باشید، چنانچه مالک در جریان انجام معامله رضایت خود را ابراز ننماید و معامله را رد کند، این معامله دیگر قابل اجرا نخواهد بود. مالک باید معامله را به طور کامل قبول نموده و تمام مندرجات و شرایط قرارداد را پذیرفته باشد.
همچنین مالک باید در زمان عقد قرارداد و انجام خرید و فروش ویلا، باغ، زمین رضایت خود را اعلام نماید و چنانچه معامله انجام شود و سپس اقدام به دریافت رضایت از مالک گردد، این معامله صحیح نمی‌باشد.
در مورد گرفتن رضایت از مالک لازم است، به برخی موارد توجه شود. در درجه اول مالک باید دارای اهلیت قانونی برای اعمال رضایت و انجام معامله باشد. اهلیت قانونی به معنای داشتن سلامت عقل و روان، رسیدن به سن قانونی و عدم اجبار و … است.

در صورتی که مالک اهلیت قانونی برای انجام معامله نداشته باشد، حتی در صورت حضور و اعلام رضایت، معامله بی‌اثر است. در درجه دوم اجازه مالک در صورتی معتبر و نافذ است، که مسبوق به رد معامله نباشد.

همانطور که اشاره شد، این موضوع به این معنی است که مالک معامله‌ای را که یک بار رد کرده است، دیگر نمی‌تواند بپذیرند و آن معامله انجام نخواهد شد.
۲. حکم مرتبط بر معامله فضولی جرم و کلاهبرداری است. زمانی که شخص فضول با قصد و نیت و اراده خود اقدام به انجام معامله فضولی می‌نماید، مرتکب جرم شده و مورد پیگرد قانونی و مجازات قرار خواهد گرفت.

معامله فضولی

مجازات تعیین شده برای شخص فضول می‌تواند، حبس و جریمه نقدی باشد. در صورتی که شخص فضول، معامله فضولی را با قصد و نیت قبلی انجام نداده باشد، باز هم معامله باطل بوده و شخص مرتکب مجرم محسوب نمی‌شود.

این مورد زمانی اتفاق می‌افتد، که شخص فضول به عنوان مثال وکیل مالک بوده باشد و وکالت نامه وی منقضی یا باطل شده باشد و او مطلع نباشد.

در این صورت مالک قبل از انجام معامله رضایت خود را اعلام نموده باشد، ولی بعداً پشیمان شده باشد و این پشیمانی را به شخص فضول اعلام نکرده باشد.
در برخی موارد شخص فضول با هدف خیرخواهی اقدام به فروش ملک دیگری نموده است، که با وجود هدف خیرخواهانه وی این کار نادرست بوده و معامله انجام شده باطل خواهد بود.

جمع‌بندی

معامله فضولی به معنی فروش ملک دیگری بدون اطلاع و کسب رضایت وی است. شخص انجام دهنده این معامله فضول نامیده می‌شود. شخص خریدار فرد اصیل نامیده می‌شود، که مال غیر را بدون اجازه وی خریده است.‌

معامله فضولی غیر صحیح و باطل بوده و برای مالک هیچگونه تکلیفی ایجاد نخواهد کرد. همچنین خریدار و شخص اصیل با انجام معامله فضولی هیچ گونه حقی نسبت به ملک نخواهد داشت.

شخص فضول مجرم و مرتکب جرم شده است که مورد پیگرد قانونی قرار گرفته است و مجازات حبس و جریمه نقدی برای وی در نظر گرفته می‌شود.